Et viktig tema som alle bør tenke over.

Hei alle sammen, lenge siden sist. Skal ikke unskylde meg for dette, for jeg har ingen god eller spesifikk grunn til at jeg ikke har skrevet på bloggen. Tror rett og slett at det har handlet om mye jobb og ingen blogglyst, men i dag ønsker jeg å skrive litt om et tema som har opptatt meg ganske mye den siste tiden; Å leve med usynelig sykdom.

Når jeg skriver usynelig sykdom så mener jeg som dere sikkert forstår sykdom som ikke synes på utsiden, sykdom som ikke nødvendigvis synes for andre enn den som opplever den selv. Typiske slike sykdommer kan være ME, Fibromyalgi, Diabetes, Morbus chron/ ulcerøs colitt osv. Disse er alle sykdommer som ikke kan ses med det blotte øyet, men som alle kan gi relativt store plager for de som har disse. 
Jeg tror hovedårsaken til at dette temaet opptar meg så mye for tiden er at jeg har gått igjennom en usynelig sykdom selv, men også fordi jeg som sykepleier har møtt flere mennesker som har fortalt om hvordan de har det med en slik diagnose og problemene de møter i forhold til det i hverdagen. 

Jeg ønsker ikke å gå inn i detalj om hva jeg har gått igjennom selv, men kan si at det er gode prognoser for min del og at jeg kommer til å bli helt frisk, selvom det har tatt og kommer til å ta litt tid fremover. Jeg er heldig, tross alt og har ingenting å klage over, selv om det skal sies at jeg er utholdmodig og skulle helst blitt frisk med en gang. Jeg er på vei tilbake og det er jeg utrolig glad for.
Disse som derimot er kronikere, som aldri vil bli kvitt sin sykdom, er ikke like heldige. De kan selvfølgelig ha gode perioder med riktig behandling, men de vil alltid måtte leve med en sykdom som ikke andre ser eller nødvendigvis forstår. 

Jeg har flere bekjente som er kronikere av ulik art, og jeg har hørt så ufattelig mange historier fra dem om at mennesker i deres omgangskrets har fordommer. De forstår ikke hva slags plager deres sykdom medfører og i mange tilfeller opplever å få høre at de klager for mye. De forteller også at de ofte føler at de ikke blir trodd når de forteller om hvor dårlige de er i perioder, nettopp fordi andre ikke kan se det. For meg virker det som at folk tenker at så lenge de ikke har sykdomstegn på utsiden som andre ser, nei da er de ikke syke, nei da er de bare hypokondere som bare "klager" og har mye fravær fra jobbene sine. Skjønner virkelig ikke hvordan folk kan tenke sånn, eller få seg til å si noe slikt. For meg beviser det bare at folk flest ikke har nok kunnskap om slike diagnoser, desverre. På den lille tiden jeg selv har vært syk har jeg også fått oppleve dette i liten grad og jeg kan ikke forestille meg hvordan det er å ha det slik et helt liv. Det må oppleves som ganske sårende å ikke bli trodd.

Jeg tror det vanskeligste for kronikere er at i de periodene som er gode og de orker/klarer å delta på sosiale samlinger, orker å trene eller andre aktiviteter som opptar dem, så viser de seg fra sin beste side. Jeg kan likevel også forstå at dette kan være veldig forvirrende for andre. "Du orker å gå på fest og trene, men å jobbe, det klarer du ikke?". Selv om man er kronisk syk med en usynlig sykdom så har en behov for å se folk. Alle har behov for å oppleve sosiale settinger og de fleste kronikere prøver hardt for å klare å få til dette, selv i dårlige perioder og ingen ønsker å vise andre at en er syk.

Fokus på de gode dagene:
En ting har jeg blitt mer fokusert på i denne perioden er at en må se det positive i dagene. Alle dagene er ikke gode, men det er noe positivt i alle dager likevel. Dette gjelder vel egentlig for alle, kroniker eller ei, syk eller ikke syk. Jeg har i allefall blitt mer bevisst på dette. Jeg utnytter de gode dagene mer og aksepterer de dårlige. Det er uansett alltid noe positivt eller bra med hver enkelt dag.

Dette ble nok et veldig rotete innlegg med masse tanker som bare måtte ut, men moralen er: Tenk deg om før du "slenger" med leppa til en du vet er kroniker. Du vet ikke hvordan vedkommende har det eller hvor mye de sliter med sin sykdom. Prøv heller å få innsikt i dette og støtt den det gjelder. Tror de ville satt pris på noen støttende ord, fremfor å bli misstrodd fordi de ser friske ut på utsiden. Det er nok ille nok i seg selv å skulle akseptere at en har en sykdom som ingen andre kan se. Se for deg selv å skulle få mange kommentarer daglig om at du ikke ser syk ut og at det ikke kan være så ille som du skal ha det til. Tviler sterkt på at det hjelper på deres psyke, annet enn at motgang blir en sterk av.
Tenk deg om =)


7 kommentarer

Rebekka Sandnes

05.06.2014 kl.23:16

Sinnsykt bra skrevet!! Det er utrolig idiotisk at de usynlige lidelsene ikke tas like alvorlig..

ladyaugust

05.06.2014 kl.23:22

Et viktig tema du tar opp som gjelder mange. Jeg tror at man som kronisk syk kommer til et punkt at man gidder ikke å forklare for alle og enhver hvordan ting er, dessuten holder det lenge med at de nærmeste vet liksom. Raushet til andre mennesker er viktig om man er kronisk syk eller ikke <3 Ha ei god natt :)

Nathalie Kristin

05.06.2014 kl.23:29

ladyaugust: enig med det siste du skriver :)

Sjokoladeilomma

06.06.2014 kl.09:31

Kjempebra og viktig innlegg. Har selv en sykdom som var usynlig i perioder, er nesten frisk fra den nå. Nå som jeg nesten er frisk SER jeg frisk ut, og jeg må forklare gjentatte ganger hvorfor jeg er sykmeldt. Som regel tør jeg ikke engang fortelle det. Jeg, som du, er glad jeg ikke må leve med sykdommen hele livet! Samtidig er jeg glad for å ha fått perpektiv: Det kan ikke lenger FALLE meg inn å mistro noen fordi de ikke SER syke ut :)

Nathalie Kristin

06.06.2014 kl.18:20

Sjokoladeilomma: nei, jeg er helt enig med deg. Har sett mange med usynlig sykdom gjennom jobb i helsevesenet, men er nok ekstra bevisst nå :)

lysperasverden

06.06.2014 kl.19:30

Sant så sant. Det er alltid gode og dårlige dager. Og man ønsker alltid å vise seg fra sin beste side. Helt klart. Men kan og forstå at mennesker som ikke har vært alvorlig og/eller kronisk syke ikke forstår det.

Nathalie Kristin

07.06.2014 kl.17:47

lysperasverden: er enig med deg, men det gjør at det bør settes mer fokus på det slik at de som ikke lever i en sånn situasjon får litt mer innblikk i det. :)

Maria Helene

01.08.2014 kl.13:40

<3

Skriv en ny kommentar

hits